No niin, tulin laittamaan päivitystä asiaan, jos joku saisi tilanteestani vertaistukea/apua. Kommentoin siis tänne palstalle viimeksi loppuvuodesta 2012, jolloin minulla oli aika tuore kilpirauhasen vajaatoiminta todettu. Tilanne oli ennen lääkitystä karmea, hiukset kolmasosan siitä paksuudesta mikä ennen sairastumista, lisäksi todella huonokuntoiset, takkuiset, kuivat vaikka mitä aineita käytti. Sain lääkityksen ja vointi parani kokonaisvaltaisesti. Hiukset kun vain kasvavat niin tuskastuttavan hitaasti, tuntui että en ikinä saa näitä takaisin entiselleen.
Nyt, kun lääkityksen saannista on kulunut aikalailla kolme vuotta(!), huomaan, että hiukseni ovat _miltei_ ennallaan. Tuo miltei tulee siitä, että edelleen latvoissa on jäljellä huonokuntoista osiota, mutta kasvattamallahan siitä vain pääsee eroon. Käytän edelleen latvoihin todella hoitavia aineita. Hiukset ovat kuitenkin tuuhentuneet huomattavasti eikä päälaki enää paista. Ensimmäisiä kertoja moneen, moneen vuoteen olen jopa pitänyt hiuksia auki eikä ponnarilla!
Tässä matkan varrelta keräämiäni huomioita ja vinkkejä hiustenlähdön kanssa painiskeleviin:
- Ensinnäkin, menkää jollekin lääkärille, joka on perehtynyt hiustenlähtöön. Tk-lääkärit tai edes kaikki ihotautien erikoislääkärit tai endokrinologit eivät tiedä tai eivät välitä OIKEASTI asiakkaan hädästä. Jos heidän silmäänsä tukka on kohtuullinen, niin ei auta itkeä, että se on ennen ollut tuplasti paksumpi... Netistä löytyy nimilistoja lääkäreistä, jotka ovat näihin asioihin oikeasti perehtyneet. TOKI myös tk:ssa voi tulla vastaan hyviä lääkäreitä, en sitä sano, mutta se on vähän "hakuammuntaa", löytääkö sellaista joka oikeasti osaisi asiasta mitään sanoa.
- Toisekseen, jos epäilette kilpirauhasen vajaatoimintaa, älkää todellakaan menkö kenelle tahansa lääkärille, edes kenelle tahansa endokrinologille. Suomen kilpirauhasviitearvot ovat edelleenkin jämähtäneet muutaman vuosikymmenen takaisiin lukuihin, eivätkä vastaa esim. jenkkien suosituksia lääkityksen aloittamisesta jne. Edellenkin, netistä löytyy lista lääkäreistä, jotka oikeasti tietävät kilpirauhasasioista. Esim. minulla olivat arvot juuri ja juuri Suomalaisten viitearvojen sisällä. Vaan kuinka ollakaan, TPO-vasta-aineet olivat kuitenkin koholla --> ihan oikea autoimmuunihypotyreoosi minulla on vaikka ensimmäinen lääkäri ei sitä meinannut uskoakaan. Kilpirauhaslääkityksen avulla elämäni on parantunut ennalleen, voin hyvin ja elämä on ihanaa

.
- Vaikkei olisikaan selkeää kilpirauhasen vajaatoimintaa, pidä huoli riittävästä jodin saannista. Tervekään kilpirauhanen ei voi tuottaa riittävästi tyroksiinia ellei sen rakennusainetta, jodia, ole elimistössä saatavilla.
- Alhainen D-vitamiini voi aiheuttaa hiustenkin lähtöä ynnä muita oireita (esim. lisääntynyt syöpäriski!). D-vitamiinin rajana pidetään Suomessa (P-D-25) yli 50 nmol/l virallisesti, mutta oikeasti moni lääkäri on sitä mieltä (ja suositukset ovat muuttumassa), että alle 80 nmol/l on liian alhainen. Suomen leveysasteilla D-vitamiinia täytyy napsia purkista läpi vuoden miltei jokaisen aikuisen. Käykää mittauttamassa arvonne, pääsee ilman lääkärin lähetettä yleensä, ei maksa paljoa ja aloittakaa tarpeen mukaan lisäkuuri. Mittauttakaa uudelleen esim. 1-2 kk kuluttua.
- On myös syytä pitää huolta etenkin B-ryhmän vitamiinien (mm. biotiini) sekä sinkin saannista. Sinkki on tärkeää iholle ja hiuksille. Rautalisää ei kannata syödä ilman syytä, voi lisätä mm. infektioherkkyyttä ja vaurioittaa jopa maksaa liioissa määrin. Eli hemoglobiinin ja transferriinin mukaan rautalisä. Nämä osaa ihan peruslääkärikin katsoa.
- Erilaiset hormonaaliset ongelmat, mm. PCO voivat aiheuttaa hiustenlähtöä, samoin naisilla voi esiintyä miestyyppistä hiustenlähtöä (päälaki harvenee, muualta ei). Hakeudu osaavalle lääkärille näistä asioista.
- Itselläni myös e-pillerit tekevät selvästi hyvää hiuksille, sillä minulla on hieman hormonaalista ongelmaa muutoinkin. Etenkin e-pillerit, joissa progestiini on lievä antiandrogeeni, esim. Yasmin, Yasminelle tms. Jotkut saavat avun hormonaaliseen hiustenlähtöön (miestyyppiseen hiustenlähtöön) spironolaktonista (Spiresis). Tästä löytyy ihan netistä suomalaisen ihotautien professorin kirjoittama artikkeli, joka kannattaa vaikka tulostaa mukaan lääkärikäynnille.
- Hiukset tarvitsevat myös proteiineja (ihan normaali proteiinien saanti riittää). Jos siis syöt esim. kasvispainotteista ruokavaliota, pidä huoli riittävästä proteiinipitoisuudesta.
Toivottavasti näistä on jollekin hyötyä! Tsemppiä, kyllä ne hiukset siitä palautuvat vaikka aikaa se voi viedä!