Kuvia en voi luvata ainakaan kovin nopeasti, mutta tutorialia voisin yrittää antaa vaikka heti.
Eli tarvitset:
1) sauvasekoittimen
2) mielellään lasisen, tukevan mehukannun (n. 3-5 l), sellaisen missä on suorat seinät ja leveä suuaukko
3)keittiövaa'an
4) kannellisen lasipurkin (n. 500 ml), hillopurkki käy hyvin
5) silikonisen tai muovisen kaavinlastan
6)tyhjän, pestyn ja kuivan maito- tai mehutölkin (pahvisen)
7)kattilan
+ teräslusikan ja mahdollisia lisäastioita
+ pitkävartiset siivouskumihanskat. Jos tunnet olosi tosi pelokkaaksi sen lipeän kanssa, voit käyttää myös suojalaseja. Pitkähihainen t-paita ylle.
Homma onnistuu ihan normaalikeittiössä ilman sen kummempaa sotkua. Mulla prosessi etenee näin:
1. Mittaa öljyt ja rasvat grammalleen. Sulata kovat rasvat (kookos, kaakao yms.) kattilassa. Kaada kaikki siihen isoon lasiseen mehukannuun. Sulatettu rasva voi olla kaadettaessa kuumaa, sen lämpötila laskee nopeasti muiden rasvojen seassa. Jos liika kuumuus huolettaa, kokeile kannun kylkeä kädellä. Jos se on selvästi _kuuma_, anna seoksen jäähtyä puolisen tuntia. (=tuskin tarvitsee)
2. Mittaa tarvittava vesimäärä hillopurkkiin. (Vesi annetaan millilitroina, ei grammoina kuten muut ainekset) Kaada purkkiin lipeä ja sulje kansi heti. Heiluttele purkkia varovasti tiskialtaassa kunnes lipeä on liuennut (n. 5 min tai vähemmän). Lipeäseos on erittäin kuumaa kun se on valmista, joten älä säikähdä. Jos kansi ei ole kunnolla kiinni, haihtumishöyryt ampuvat sen irti => ole varovainen.
HUOM! Laita aina lipeä veteen, ei koskaan vettä lipeän päälle! Muuten räiskyy! 3. Laita sauvasekoitin valmiiksi. Kaada kuuma lipeäseos mehukannuun öljyjen joukkoon. Ala sekoittaa sauvasekoittimella lyhyillä "pöräytyksillä". Mä lasken yleensä 5 sekuntia sekoitusta, 5 taukoa. Ole tarkka että sekoitat pohjalta ja reunoista mutta varo ettei sauva nouse pinnan yläpuolelle, muuten massaan tulee ilmakuplia tai sitten massaa räiskyy => ei hyvä.
4. Sekoita kunnes saippuamassa alkaa paksuuntua. Oikea paksuus muistuttaa mehukiisseliä ja näkyy helposti kun nostat sauvasekoittimen pään pois massasta. Jos pintaan jää selvä kohokuvio sauvasta tippuvista pisaroista, kiisseli on valmis. Jos taas pinta tasoittuu heti, jatka sekoittamista. Mulla nopein paksuuntuminen tuli hunajansaippuan kanssa, alle 5 minuuttia. Pisin aika oli n. 13 minuuttia öliiviöljysaippuan kanssa. Jotkut kovat rasvat kuten kaakao ja babassu nopeuttavat kiisselöitymistä.
5. Kun massa on kiisselöitynyt, nosta sauvasekoitin massasta ja kaavi ylimääräiset sauvasta takaisin kannuun kaapimellla. Nosta sauvasekoitin sanomalehden tai muovisen leikkuualustan päälle.
Raakaa saippuamassaa EI SAA joutua viemäriin => voi mennä tukkoon. 6. Kaada saippuamassa pahviseen maitotölkkiin. Kaavi jääppeet kannusta tölkkiin. Sulje tölkin yläpää maalarinteipillä tai klemmareilla ja kääri tölkki pyyhkeeseen (miel. froteiseen). Nosta lasten, lemmikkieläinten ja uteliaiden miesten ulottumattomiin lämpimään vedottomaan paikkaan ja anna kypsyä yön yli. Massa kuumenee muotissa voimakkaasti ja kovettuu. Joskus kovettuminen voi viedä parikin vuorokautta. Massa ei ole valonarkaa, joten voit kurkkia prosessia aina välillä. Se on kuitenkin voimakkaasti emäksistä, joten käytä suojahanskoja.
7. Anna mehukannun, kaapimen ja sauvasekoittimen olla yön yli paikassa, jossa lapset, eläimet ja miehet eivät pääse niihin käsiksi. Niissä olevat massajääppeet saippuoituvat ja ne voi pestä seuraavana päivänä normaalisti vedellä. Huuhtele lipeäpurkki heti muotin täytön jälkeen runsaalla vedellä. Sitä ei tarvitse pestä sen kummemmin, lipeä toimii kuten putkenavaaja/superhypervahva astianpesutabletti, joten purkki on taatusti puhdas. Kattila pestään normaalin tiskin mukana.
8. Kokeile saippuamuottia 24 h myöhemmin. (Siis tölkin ulkopuolelta! Älä koske massaan!) Sen pitäisi olla huoneenlämpöinen ja tuntua kovalta puristettaessa. Jos ei ole, odota vielä vuorokausi. Jos kovettuminen vie enemmän kuin 3 vuorokautta, on melko varmaa että jotain on mennyt pieleen. (Epätodennäköistä jos otat valmiin reseptin esim. kirjasta ja noudatat sitä tarkasti)
9. Revi pahvimuotti kovettuneen saippuapötkön ympäriltä ja heitä roskiin (ei kelpaa kierrätykseen).
Käytä suojahanskoja! Leikkaa saippuapötkö haluamasi kokoisiksi paloiksi leipäveitsellä ja aseta palat esim. kannelliseen vanhaan pahvilaatikkoon leivinpaperin päälle. Sitten odottelet n. 6 viikkoa että palat ovat kypsyneet.
Hyviä neuvoja:
- Saippuanteossa kannattaa muistaa ettei ole kiire. Kaikenlaiset räiskeet välttää olemalla rauhallinen. Mä en ole onnistunut räiskyttämään kertaakaan ja mä olin ihan hirveän hermostunut ekoilla kerroilla.

- Varmista kuitenkin että lemmikit ovat ulkona, lapset lukittuna kellariin ja mies sählyharkoissa. Sulje FB ja kännykkä.
- Raaka saippua haisee välillä hassulta käytetyistä rasvoista riippuen. Älä säikähdä, kypsä saippua on lähes tuoksutonta ellet ole erikseen laittanut tuoksuöljyä.
- Kotitekoinen kylmäprosessisaippua on "valmista" n. 6 viikossa. Parhaimmillaan se on kuitenkin n. 6 kk kuluttua tekemisestä.
Lisäkysymyksiä saa esittää.