Kirjoittaja Aihe: INCI-kysymyksiä (mieltä askarruttavat sisällöt)  (Luettu 485211 kertaa)

Poissa Kosmetiikkakissa

 • HAIRahtanut
 • ****
 • Viestejä: 714
Vs: INCI-kysymyksiä (mieltä askarruttavat sisällöt)
« Vastaus #270 : 22.04.08 - klo:21:33 »
Aika jännä tuo caramel tuolla lopussa, onko se sitä mitä luulen sen olevan eli jotain karkkia??  :P

Joo, on ;) En tiedä kysyitkö tätä ihan tosissasi, mutta on siis sokerista valmistettua väriainetta, samaa mitä käytetään myös elintarviketeollisuudessa.

Poissa Ice

 • Tukkaguru
 • *****
 • Viestejä: 4340
 • Think fast, look alive
Vs: INCI-kysymyksiä (mieltä askarruttavat sisällöt)
« Vastaus #271 : 24.04.08 - klo:12:17 »
Ihan googlaamalla kannattaa käydä sivustoja läpi ja muistaa että mille tahansa voi allergisoitua.
Somewhere there's a rainbow with a pot of gold
But by the time you get there, it's been taken and sold.

Poissa Ice

 • Tukkaguru
 • *****
 • Viestejä: 4340
 • Think fast, look alive
Vs: INCI-kysymyksiä (mieltä askarruttavat sisällöt)
« Vastaus #272 : 24.04.08 - klo:13:44 »
Kokeilin etsiä taasen, ikävä kyllä tulos on heikko. http://www.miiapihkola.fi/turvalli.html sanoo että monet sitrusöljyt ovat fototoksisia eli auringolle herkistäviä.

http://puutarha.net/keskustelukanava/viestiketju.asp?id=4161 tuolla puhutaan Mooseksen palavasta pensaasta eli jostain kukkasesta, eli valolle herkistävistä jutuista lainaus käyttäjältä aronja:

Kyseessä on ns. valolle herkistävä kasvi. Kopsasin faktatietoa kasvimyrkyistä kertovalta sivustolta:


"Valolle herkistävät kasvit sisältävät psoraleeneja. Ne ovat kasvikunnassa esiintyviä rengasyhdisteitä, joilla on voimakas valolle herkistävä vaikutus. Niitä on löydetty yli 30 kasvista. Psoraleenit imeytyvät rikkoutuneesta kasvisolukosta muutamassa minuutissa ihoon ja kiinnittyvät ihosolujen tumaan ja solukalvoihin. Psoraleeni sitoo voimakkaasti auringon ultraviolettisäteilyä. Säteilyn energia purkautuu lämpönä ja kemiallisena reaktiona. Kyseessä on fototoksinen reaktio, joka ilmenee iholla valoherkkyysihottumana eli fytofotodermatiittina. Tavallisimmin oireita aiheuttavat kaukasian- tai persianjättiputki ja ukonputki (Heracleum sp.) sekä koristekasveista Mooseksen palava pensas (Dictamnus albus)."

"Kasvineste ärsyttää ihoa ja limakalvoja. Kasvineste pestään pois pelkällä kylmällä vedellä. Pesussa ei saa käyttää kuumaa vettä, saippuaa eikä hankausta. Jos kasvinestettä ei heti pestä pois ja ihoaluetta suojata ultraviolettisäteilyltä (auringonvalolta) vähintään 48 tunnin ajaksi altistuksesta, voi seurata oireita: Oireet alkavat kehittyä yleensä 18-24 tunnissa, viimeistään 2-3 vuorokauden kuluessa ultravioletti-säteilyaltistuksesta, altistuskohtiin ilmestyy punoitusta usein oudon muotoisina raitoina. Pahimmillaan ihoon nousee rakkoja. Rakot voi laskea neulalla tyhjäksi ja peittää alue kuivalla siteellä. Ne myös puhkeavat itsekseenkin parissa päivässä ja paranevat n. viikossa. Mahdollisesti kehittyvät pigmenttijäljet häviävät hitaasti (1-2 vuoden kuluessa)."

Lieneekö näistä kasveista uutetut öljyt myös samanlaisia ominaisuuksiltaan?

http://keskustelu.plaza.fi/ellit/muoti-ja-kauneus/keskustelu/t1643058,25 tuolta löytyy juttua laventelista sun muusta, jos vaan jaksaa lukea tuota Ellien perusveemäistä ja loppuun asti ärsyttävää tyyliä ::) Sen kummemmin perustelematon silmäänpistävä kommentti tosin löytyi, käyttäjältä Spiritkid:" Mainittakoon tässä, että monet ns. luonnonkosmetikkasarjat sisältävät myös myrkyllisiä kasviuutteita, esim. kamferia (todistetusti karsinogeeninen aine) sekä laventelia, joka on paitsi fototoksinen aine, aiheuttaa tutkimusten mukaan mahdollisesti myös hormonihäiriöitä poikalapsille - mm. rintojen kasvua.

Tästä ei kuitenkaan juuri puhuta kovaan ääneen, sillä mielikuvat kaiken luonnosta peräisin olevan vaarattomuudesta jylläävät lujaa... "

Englanninkielinen linkki säilöntäaineista ym. http://health.msn.com/womenshealth/agingarticle.aspx?cp-documentid=100160022

Melkeinpä se on kuin etsisi heinää neulasuovasta, yhtään kattavaa, faktaan perustuvaa sivustoa jota kukaan ei olisi rahoittanut, ei tunnu löytyvän.

*
Edit. vegaaniliiton lehti kertoo meille seuraavaa,
"Sitrushedelmistä puristettuja öljyjä käytettäessä
on hyvä muistaa, että hyvistä vaikutuksis-
taan huolimatta ne ovat fototoksisia,eli ne
voivat herkistää auringonvalolle ja tuottaa
ruskeita pigmenttiläiskiä tai jopa palo-
vammoja. Näin ollen aurinkoa tulee vält-
tää 12 tunnin ajan öljynhoidon jälkeen."


linkki www.vegaaniliitto.fi/vegaia/2003/kesa/vegaia-03-2.pdf ja jollei pdf -muoto nappaa niin Googlen kautta löytää sman HTML -versiona :)
« Viimeksi muokattu: 24.04.08 - klo:13:49 kirjoittanut Realicer »
Somewhere there's a rainbow with a pot of gold
But by the time you get there, it's been taken and sold.

Poissa Tuuli.moi

 • Pahatukkapäiväläinen
 • **
 • Viestejä: 66
Vs: INCI-kysymyksiä (mieltä askarruttavat sisällöt)
« Vastaus #273 : 24.04.08 - klo:19:43 »
Mitkä ovat mm. hoitoaineissa niitä kosteuttavia ainesosia?

Tätä on varmasti kysytty, mutten löytänyt kahlaamisenkaan jälkeen.  On kamalan hankalaa löytää kosteuttavia tuotteita, sillä usein putelissa lukee kuiville hiuksille, mutta missään ei puhuta kosteuttavista ominaisuuksista.. Tiedän että denat. alcohol on kuivattava ja siihen se jääkin.  ;D

Melisande

 • Vieras
Vs: INCI-kysymyksiä (mieltä askarruttavat sisällöt)
« Vastaus #274 : 24.04.08 - klo:20:03 »
^ Suosittelen lukemaan Inci-inhokit ja suosikit -ketjua, sieltä saa poimittua muistiin kosteuttavia ainesosia.

Poissa Lucine

 • Tukkaguru
 • *****
 • Viestejä: 1081
Vs: INCI-kysymyksiä (mieltä askarruttavat sisällöt)
« Vastaus #275 : 28.04.08 - klo:09:16 »
Löysin yhdestä halpiskaupasta tälläisen hoitsikan, ei taida olla minkään merkkinen  :D lukee vain Hair Conditioner Dry & Damaged Hair Mandarin & Karite Oil. En oo käyttänyt yksinään, vaan sekoittanut muihin esim. tehismuhitteluissa tai sitten ihan pikahoitsikkana. On toiminut aika hyvin, voisin mahdollisesti ostaa uudestaan jos sinne päin menen taas. Mitä tota inciä kattelin niin jonkin verran hyviä ainesosiahan sieltä kyllä löytyy, mutta haluaisko joku incilukutaitoisempi selostaa mulle kuitenkin vähän...?  :)Aqua, Propylene Glycol, Cetyl Alcohol, Paraffinium Liquidium, Cetrimonium Chloride, Isopropyl Palmitate, Ceteareth-20, Hydrolized Keratin, D-Panthenol, Butyrospermam Parkii Butter, Ricinus Communis Oil, Citric Acid, Tetrasodium EDTA, Parfum, Limonene, Methylsothiazolinone, Methyldibromo Glutaronitrile, Methylsothiazolinone, Phenoxyethanol, CI 15985

Poissa Hue

 • Tukkaguru
 • *****
 • Viestejä: 5049
Vs: INCI-kysymyksiä (mieltä askarruttavat sisällöt)
« Vastaus #276 : 29.04.08 - klo:07:24 »
^ Anya kannattaa ottaa huomioon, että ihon ja hiusten tarpeet ovat erilaiset. Monta tuossakin incissä olevaan sun mielestä "ei hyvää" ainetta on hiuksille hyviä kosteuttavia ja hoitavia ainesosia.

Tuskin kukaan hiustenhoitoainetta kuitenkaan kasvoihin laittaisi?

Poissa Hue

 • Tukkaguru
 • *****
 • Viestejä: 5049
Vs: INCI-kysymyksiä (mieltä askarruttavat sisällöt)
« Vastaus #277 : 29.04.08 - klo:13:35 »
Otetaan nyt esimerkki:

Lainaus
Paraffinium Liquidium = mineraaliöljy, saattaa aiheuttaa ihon tukkeutumista - ei hyvä

Paraffinium Liquidum saattaa aiheuttaa iholle tukkeutumia (aivan kuten mikä tahansa aine), jos se jätetään iholle, eikä huuhdella pois. Hiuksia Paraffinium Liquidum kuitenkin tuntuu pehmentävän ja siloittavan runsaasti. Hoitoaine kuitenkin huuhdellaan hiuksista ja hiuspohjasta pois, eikä jätetä kasvorasvan tapaan iholle kerrokseksi. Kaikki on yksilöllistä, eikä auta yhden sivuston tiedon takia lyntätä jotain ainesosaa huonoksi.

Arvatkaapa vain kuinka monesta hoitoaineesta Paraffinum Liquidiumia löytyy? - Todella monesta.

Mä en missään nimessä edes luottaisi cosmeticdatabasen tietoon, vaan ajattelisin omalla järjellä. Kaikki tuollaiset sivustot antavat tietoa vain omasta näkökulmastaan - ovat yksipuolisia. Laventeli ja monet muut iholle haitalliset eteerisetöljyt näyttivät olevan (melko) turvallisia ainesosia... ::)

Poissa Hue

 • Tukkaguru
 • *****
 • Viestejä: 5049
Vs: INCI-kysymyksiä (mieltä askarruttavat sisällöt)
« Vastaus #278 : 29.04.08 - klo:15:22 »
Vaikka hiustenhoitoaineet huuhdellaan pois, niin en pätkääkään usko että haitalliset aineet eivät ehtisi jonkin verran vaikuttaa/imeytyä siinä ajassa kun esim. tehistä muhittelee päässä.

Kysehän on myös ainesosan määrästä. Ilman sitruunahappoa (Citric Acid) hoitoaine olisi kovin emäksinen, eikä sulkisi hiussuomuja. Suurina annoksia sitruunahappo varmasti ärsyttää ihoa, mutta pieninä määrinä siitä useimmiten on vain hyötyä.

Ilman säilöntäaineita hoitoaine pääsee pilaantumaan. Kuka haluaa iholleen pilaantunutta hoitoainetta, jossa on ties mitä mikrobeja?

Poissa Hue

 • Tukkaguru
 • *****
 • Viestejä: 5049
Vs: INCI-kysymyksiä (mieltä askarruttavat sisällöt)
« Vastaus #279 : 29.04.08 - klo:17:24 »
^ Mutta sä et voi koskaan tietää säilöntäaineiden pitoisuuksia tuotteessa, joten toi ei ole perustelu sille miksi säilöntäaineet olisivat ainoastaan huono asia.

Periaatteessa on parempi, että on useampia säilöntäaineita pieniä pitoisuuksia, kuin yhtä säilöntäainetta suuri määrä (aiheuttaa helpommin herkistymisen kyseiselle aineelle). Toisaalta taas yksikertainen ja lyhyt inci on parempi.

Edit: Lisään vielä, että vaikka jotain ainesosaa olisi "todella monessa" tuotteessa, niin se ei tarkoita että ainesosa ei voisi olla haitallinen/huono jollekulle.

En ajanut lainkaan tätä takaa, käsitit väärin (tuohan nyt on itsestään selvyys). Tarkoitin, että kyseisessä tuotteessa ei käytetä sen huonompia aineosia kuin muissakaan (kalliimmissa) hoitoaineissa, vaikka kyse on ns. halpiksesta. Samoja ainesosia löytyy siis yhtälailla kalliimmista tuotteista.
« Viimeksi muokattu: 29.04.08 - klo:17:31 kirjoittanut Emi-lyn »

Poissa Tuikkuli

 • Tukkaguru
 • *****
 • Viestejä: 2776
Vs: INCI-kysymyksiä (mieltä askarruttavat sisällöt)
« Vastaus #280 : 03.05.08 - klo:10:40 »
Hiuksia Paraffinium Liquidum kuitenkin tuntuu pehmentävän ja siloittavan runsaasti.

Mulle paraffiinin esiintyminen hiustenhoitotuotteessa herättää kyllä heti tosi negatiivisen kaiun. Varmasti (moottori)öljy pehmentää ja silottaa tosi rivakasti, mutta itse en ainakaan erityisemmin tykkää, että mukamas hyvä vaikutus saadaan halvimmalla ja surkeimmalla mahdollisella aineella. Paraffiinin vaikutus omissa hiuksissani on huono: tahmaa ja liiskaa eikä kuitenkaan hoida oikeasti.

Poissa Hue

 • Tukkaguru
 • *****
 • Viestejä: 5049
Vs: INCI-kysymyksiä (mieltä askarruttavat sisällöt)
« Vastaus #281 : 03.05.08 - klo:12:03 »
Hiuksia Paraffinium Liquidum kuitenkin tuntuu pehmentävän ja siloittavan runsaasti.

Mulle paraffiinin esiintyminen hiustenhoitotuotteessa herättää kyllä heti tosi negatiivisen kaiun. Varmasti (moottori)öljy pehmentää ja silottaa tosi rivakasti, mutta itse en ainakaan erityisemmin tykkää, että mukamas hyvä vaikutus saadaan halvimmalla ja surkeimmalla mahdollisella aineella. Paraffiinin vaikutus omissa hiuksissani on huono: tahmaa ja liiskaa eikä kuitenkaan hoida oikeasti.

Silti Paraffinium Liquidumia käytetään yhtälailla selektiivisissä kuin markettihiustenhoitotuotteissa.

Paraffinium Liquidumia voi hyvin verrata (paksuihin) luonnonöljyihin. Eivät luonnonöljytkään sen kummemmin hoida hiuksia - pehmentävät ja siloittavat, estävät kosteuden haihtumista. Jos oletetaan että on yksi yhtä paksu ja koostumukseltaan samankaltainen luonnonöljy kuin parafiiniöljy ja paraffinium liquidum niiden vaikutukset ovat hiuksessa melkeimpä samanlaiset. Ei hius tunnista kumpi on kumpi, vaan niiden hoitovaikutukset ovat todellakin lähes samanlaiset.

Poissa purppura

 • Tukkaguru
 • *****
 • Viestejä: 2078
 • Oh, my God! That is so unfair!
Vs: INCI-kysymyksiä (mieltä askarruttavat sisällöt)
« Vastaus #282 : 03.05.08 - klo:18:13 »
Mitä mieltä olette voiteen INCIstä? Kyseessä on Merck NMn vartalovoide. Olisiko kosteuttavampaa kuin Humektan?

Aqua, Isopropyl Palmitate, Propylene Glycol, Sodium Dihydroxycetyl Phosphate, Glycerin, Glyseryl Stearate SE, Ceteryl Alcohol, Aloe Barbadensis, Tocopheryl Acetate, Parfym, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Coumarin, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool, Citric Acid, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Sodium Sulfite, Methylparaben, Sorbic Acid, Dehydroacetic Acid, Propylparaben

Poissa Angie

 • HAIRahtanut
 • ****
 • Viestejä: 629
Vs: INCI-kysymyksiä (mieltä askarruttavat sisällöt)
« Vastaus #283 : 05.05.08 - klo:12:37 »
Paraffinium Liquidumia voi hyvin verrata (paksuihin) luonnonöljyihin. Eivät luonnonöljytkään sen kummemmin hoida hiuksia - pehmentävät ja siloittavat, estävät kosteuden haihtumista.-- Ei hius tunnista kumpi on kumpi, vaan niiden hoitovaikutukset ovat todellakin lähes samanlaiset.

Pakko tarttua tähän: luonnonöljyissä on - toisin kuin mineraaliöljyssä - myös rasvahappoja ja vitamiineja, jotka oikeasti hoitavat hiusta. Vaikka hoitotulos voi näyttää samanlaiselta kummalla tahansa, niin kyllä ainakin itse päähäni laitan mieluummin sellaisia öljyjä, jotka hoitavat tukkaa.
"Expose yourself to your deepest fear; after that, fear has no power, and the fear of freedom shrinks and vanishes. You are free."
-Jim Morrison

Poissa Hue

 • Tukkaguru
 • *****
 • Viestejä: 5049
Vs: INCI-kysymyksiä (mieltä askarruttavat sisällöt)
« Vastaus #284 : 05.05.08 - klo:16:02 »
Pakko tarttua tähän: luonnonöljyissä on - toisin kuin mineraaliöljyssä - myös rasvahappoja ja vitamiineja, jotka oikeasti hoitavat hiusta. Vaikka hoitotulos voi näyttää samanlaiselta kummalla tahansa, niin kyllä ainakin itse päähäni laitan mieluummin sellaisia öljyjä, jotka hoitavat tukkaa.

Vaikuttavatko ne rasvahapot ja vitamiinit hiukseen eli kuolleeseen sarveissolukkoon enää millään tavalla? Eivät. Iho on eriasia, mutta hiukseen ulkoiset vitamiinit ja rasvahapot eivät vaikuta millään tavalla (tai vaikutus on mitätön). Mä puhuin ainoastaan hiuksista ja mineraaliöljyjen/luonnonöljyjen vaikutuksista niihin.

Luonnonöljyissä on se huono puoli, että ne hapettuvat herkästi toisin kuin mineraaliöljyt (samalla voi heittää hyvästi myös niille vitamiineille ja rasvahapoille). Iholle taas ei ole kovinkaan hyväksi jos luonnonöljy pääsee hapettumaan eli härkiintymään. Mun käsittykseni mukaan hapettuminen alkaa melko nopeasti kun öljy pääsee hapen kanssa kosketuksiin (esim. kun se levitetään iholle). Luonnonöljyihin pitäisi siis lisätä e-vitamiinia tms. tai jotain keinotekoista hapettumisen estoainetta, jotta niitä olisi täysin "turvallista" käyttää.

Tämä ei ole mikään puolustuspuhe mineraaliöljyjä kohtaan. Mä käytän itsekkin mielummin luonnonöljyjä hiusten ja ihonhoidossa, mutta en pidä mineraaliöljyjäkään peikkona.

Kysyttävää:
Mitä sisältää "parfum" tai "fragrance" -ainesosat? Kun noi sanat ei hirveästi kerro mitä tuollainen hajuste oikeastaan sisältää ja miten se on tehty. Ehkä tästä on ollut jos keskustelua jossakin täällä..? En nyt heti ainakaan haulla löytänyt.

Parfumeihin sisältyy kaikki muut hajusteet lukuunottamatta niitä hajusteita (n. parikymmentä), jotka täytyy erikseen merkitä inci-luetteloon.
« Viimeksi muokattu: 05.05.08 - klo:16:06 kirjoittanut Emi-lyn »