Minäkin ihmettelen miksi niin monen aurinkosuojatuotteen alkupäästä löytyy denaturoitu alkoholi? Käytetäänkö sitä tuotteen säilymiseen? Alkoholihan kuivattaa ja ärsyttää ihoa.
Alkoholia käytetään auringonsuoja-aineiden liuottimena kun halutaan keventää suojatuotteen koostumusta. Alkoholiin saadaan liuotettua monia sellaisia aineita jotka ilman alkoholia tarvitsisivat enemmän rasvaa tuotteen koostumuksessa. Levitettäessä alkoholi haihtuu nopeasti jättäen suoja-aineen iholle. Muuta haittaa alkoholista ei ole kuin se että herkkä iho voi ärsyyntyä alkoholista ja kuivua hieman (sama kuin jos herkkäihoinen käyttäisi alkoholipitoista kasvovettä). Toisaalta suojatuotteissa on useimmiten alkoholin kuivattavaa vaikutusta kompensoivia aineita mukana sitten.
Heikentyykö aurinkosuojan teho merkittävästi (aurinkosuojallinen tai tavallinen kosteusvoide + ns. normaali aurinkovoide), jos sen päälle lisätään esim. meikkivoide tai puuteri? ”Tukehtuuko” iho näin paksun kerroksen alle?
Toisaalta mitä enemmän peittoa iholla on (meikkipigmentit), sitä parempi suoja sillä on, mutta on vaikea arvioida meikin vaikutusta aurinkosuojan tehoon sillä toisaalta taas mitä enemmän muuta tavaraa kuin aurinkosuojaa iholla on, sitä enemmän aurinkosuojatuote ”laimenee”.
Jotkin rautaoksidipigmentit (hyvin yleisiä meikeissä) voivat katalysoida avobentsonin (butyl methoxydibenzoylmethane) hajoamista iholla, ts. nopeuttaa sen suojatehon häviämistä, ja sitä kautta heikentää saatua UVA-suojaa. Tämä koskee siis vain avobentsonia, ei muita suoja-aineita (nykytiedon mukaan). Jos meikin pigmentit ovat ns. päällystettyjä, tätä hajoamisen katalysointia ei pääse tapahtumaan. Avobentsonin ja rautaoksidien keskenään reagoimaan pääsy riippuu myös paljon tuotteiden muusta koostumuksesta. Esim. silikonijohdannaiset voivat stabiloida aurinkosuojaa huomattavasti tätä mahdollisuutta vastaan.
Voiko eri aurinkotuotteita käyttää huoletta rinnakkain vai onko siitä jotakin haittaa? (esim. ostaisin sekä Widmerin että Avenen rasvat ja käyttäisin molempia samanaikaisesti)
Kahta aurinkovoidetta ei kannata käyttää päällekäin, jos niissä on eri suodatinaineet: kummankin tuotteen tehon arviointi vaikeutuu ja pääsääntöisesti molemmista saatu suoja laimenee. Mutta jos voiteiden laittamisen välillä on esim. 6 tuntia, tällaisesta tuskin tarvitsee välittää.
UVB-säteilyn voimakkuuden suurus riippuu vuorokauden ajasta, koskeeko sama myös UVA-säteilyä?
UVA-säteilyn voimakkuus ei vaihtele ihan niin paljon kuin UVB-säteilyn voimakkuus päivän mittaan, mutta kyllä siinäkin sama trendi on, eli säteily on voimakkainta noin klo 11-15.
Entä osaako kukaan sanoa, onko Cliniquen UV-Response Face cream spf50 "hyvää tavaraa"?
Suoja-aineidensa puolesta ihan OK vaikuttaa (tosin ei erityisen paljon paremmalta kuin moni halvempi). Käyttökokemusta ei ole, joten en pysty kommentoimaan miltä tuntuu iholla.
Sitä vaan minäkin tässä mietin, että onko vaikutusta suuntaan tai toiseen jos laitan alle lumenen hydra drops sk 4 voiteen ja päälle tuota eucerinia? Kun ei viitis sk 30 eucerinia laittaa heti aamusta päivävoiteeksi, jos ensimmäiset 5 tuntia onkin sisällä. Aattelin laittaa vasta lähempänä ulos lähtöä.
Jos sulla on noin pitkä aikaväli siinä, niin tuskinpa enää sekoittuu voiteiden vaikutukset.
Jossakin kauneuslehdessä oli puhetta tuosta, eikä siinä kehoitettu käyttämään kosteusvoidetta erikseen. Kysymyspalstalla eräs nainen arveli, voiko hän laskea kaikkien ihotuotteidensa (kosteusvoide,meikkivoide, poskari...) kertoimet yhteen.
Hänelle vastattiin, että ensimmäisenä laitettu tuote imeytyy parhaiten. Päälle laitetut suojat vain hieman nostaisivat tämän ensimmäisenä laitetun tuotteen aurinkosuojakerrointa.
Jos sotket useampaa aurinkosuojaa keskenään, niin on oman onnen nojassa minkälaisen suojakertoimen saa. Ei mene niin että 4 + 12 = 16. Eikä myöskään välttämättä toimi niin että 4 + 12 -> 12 jää voimaan, koska allaoleva voide laimentaa sen päälle laitettua.
Aurinkotuotetta itseään pitäisi laittaa reilusti saadakseen ilmoitetun suojatehon, mutta on siis huomattava että jos laitetaan MUITA voiteita tms. sekaan, ne laimentavat itse aurinkotuotetta, ja häiritsevät suoja-aineiden jakaantumista tasaisesti iholla. Ja samalla tavalla vaikka käyttäisit kahta aurinkosuojatuotetta (joissa on eri suoja-aineet), kumpikin laimentaa toisiaan. Pieni määrä kosteusvoidetta alla (jos on pakko, suurin osa aurinkotuotteista on kyllä suht kosteuttavia) tuskin kuitenkaan merkittävästi hävittää suojatehoa päällelaitetusta aurinkovoiteesta (jos sitä puolestaan laitetaan tarpeeksi reilusti).