Voisitko sanoa mielipiteesi/faktatietoa myös tämän ketjun sivulla 4 olevaan viestiini? Aiheena suuret suojakertoimet, ja niiden antama lisäsuoja pienempiin kertoimiin verrattuna.
SPF 15 suojaa 93,3% ja SPF 30 96,7% iholle tulevasta UVB-säteilystä (prosenttimäärä lasketaan niin että 1 – 1/X, missä X on SPF-numero). Toisella tapaa ajateltuna SPF 15 päästää iholle 6,7% ja SPF 30 3,3% UVB:stä, joten siinä mielessä SPF 30 antaa tuplasuojan iholle (koska sen läpipäästämä säteilymäärä on siis vain puolet spf 15 verrattuna).
Järkevämpää on kuitenkin katsoa noita isompia prosentteja. On totta, että niiden välillä ei periaatteessa ole hillittömän suurta eroa, ja että SPF30 vähentää ihovaurioita tai niiden riskiä vain 4,4% enemmän.
MUTTA…
Koska ihmiset käyttävät lähestulkoon aina aurinkosuojatuotetta aivan liian vähän iholleen, on perusteltua käyttää isompaa suojakerrointa.
Ohjeellinen annostus luvatun suojakertoimen saamiseksi on noin 1-1.25 millilitraa pelkästään kasvoille (kaulalle toinen samanmoinen määrä), ja tämä määrä on oikeasti paljon, sitä ei helposti tajuakaan muuten kuin mittaamalla. Määrä perustuu siihen aurinkotuotemäärään, jolla testiolosuhteissa määritetään tuotteen antama suojakerroin.
Jos esim. laitetaan vain puolet tuosta määrästä, suojavaikutus voi pudota huomattavasti, eikä niin että esim SPF 15 / 2 = 7,5. Vuonna 2003 oli julkaisu yhdessä dermatologian alan tutkimuslehdessä, jossa tutkijat olivat määrittäneet eri tuotemäärien antamaa suojatehoa verrattuna siihen luvattuun. Esimerkiksi kun levitettiin vain puolet ohjeellisesta määrästä SPF 15 –tuotetta, suojakertoimeksi tuli 3,9. Kun tehtiin sama SPF 50 –tuotteella, saatiin 7,1.
Toisin sanoen, tällaisella puoliannostelulla SPF 15 suojasi noin 74,4% UVB-säteilystä (täydellä annostelulla 93,3%) ja SPF 50 suojasi 85,9% (täydellä 98%).
Ottaen huomioon siis sen, että aurinkovoidetta käytetään liian vähän, on järkevää käyttää isompaa suojakerrointa, koska ohjeellista määrää vähemmän käytettynä suojaprosentteihin tulee isompi ero. Jos oikeasti varmasti käyttää sen vaaditun määrän aurinkosuojatuotetta, niin UVB-suojan kannalta ei välttämättä ole tarpeellista hankkia sitä suurempaa kerrointa.
Korkeamman suojakertoimen voiteissa on kuitenkin nykyisin lähestulkoon aina myös parempi UVA-suoja, ja senkin takia kannattaa suosia isompia suojakertoimia. UVA-suojasta suojakerroinnumero tosin ei kerro yksinään mitään, ja onkin harhaanjohtavaa miten monien aurinkosuojatuotteiden tms. tekstissä vain lukee ”Suojaa sekä UVB:ltä että UVA:lta”. Kirjotin aiempaan viestiin enemmän UVA-suojasta, en tähän enää toista.
Ja kun selostin noista UVB-suojaprosenteista niin voisin lopuksi kuitenkin muistuttaa, että auringossa oleilun ja käytännön kannalta on siis helpointa ajatella ihan sitä SPF -numeroa, eli niin että jos ilman suojaa kestät palamatta 5 minuuttia ja laitat SPF 15 (tarpeeksi), niin voit olla palamatta 75 minuuttia.